24 / 04 / 2024

Kira zammı ne zaman yapılır?

Kira zammı ne zaman yapılır?

Kiracı ve ev sahibi arasında yaşanan sorunlardan biri de "kira zamları" ile ilgili olarak karşımıza çıkıyor. Bir ev sahibi kira sözleşme süresi bitmeden kiraya zam yapılabilir mi? Kira zammı ne zaman yapılır?



Kira zammı ne zaman yapılır?

Ev sahibi ile kiracısı arasında imzalanan kira sözleşmelerinde kira süresine, kiralama bedeline, kiraya yapılacak zamlara ve kira zammının ne zaman yapılacağına dair bilgilere yer veriliyor.


Peki, ev sahibi kira kontratı süresi dolmadan kiraya zam yapabilir mi? 


Taraflar arasında imzalanan kira sözleşmenin yazılı bölümünde açıkça belirtilmediği sürece, sabit süreli kira sözleşmesi boyunca kiraya zam yapılamıyor.


Bu nedenle sözleşmeyi imzalamadan önce tarafların anlaşmayı dikkatlice okuması gerekiyor. Kabul edilmeyen maddeler üzerini karalayarak sözleşmeden çıkartılabiliyor.


6 ay içinde bir kereden fazla kiraz zammı yapılamıyor. Bu durum, periyodik (örneğin aydan aya) kira sözleşmelerinde ve sözleşmenin, sabit süre boyunca bir kira zammına olanak sağladığı sabit süreli kira sözleşmelerinde de geçerli oluyor. 


Ancak sabit süreli kira sözleşmelerinde; 6 aylık bir dönem için birden fazla kira zammı yapılabilir şeklinde bir madde varsa, bu madde geçerli olarak kabul ediliyor. 


Bu nedenle, kira sözleşmesinde kira zamları ile ilgili olarak hangi madde onaylandıysa, o madde geçerli olarak kabul ediliyor ve o şekilde uygulanıyor.


Kira yıllık artış oranı 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön