24 / 04 / 2024

Kira zammında yasal oran Eylül 2015!

Kira zammında yasal oran Eylül 2015!

Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Mesken ve işyeri kiralamalarında sözleşme süresinin yenilenmesi halinde kira bedeline zam yapılabiliyor.İşte kira zammında yasal oran Eylül 2015..



Kira zammında yasal oran Eylül 2015!

Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Mesken ve işyeri kiralamalarında sözleşme süresinin yenilenmesi halinde kira bedeline zam yapılabiliyor.


Mal sahipleri kendi istediği oranda değil kanunda belirtilen oranlarda zam yapma hakkına sahip oluyor. Peki, kira zammında yasal oran nedir?


Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Ancak bu uygulama işyeri kiralamaları için geçerli olmuyor. İşyerindeki kiracıya 2020 yılına kadar sözleşmede belirtilen oranlarda zam yapılabiliyor. 


Kira zammı hesabında kullanılan yasal oranlar, her ay TÜİK tarafından açıklanıyor.


2015 yılı Eylül ayında açıklanan verilere göre; yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,98 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,98 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,19 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,21 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,14 artış gösterdi.


Buna göre meskendeki kiracıya %6,21 oranında zam yapılacak.


Kira yasası 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön