16 / 04 / 2024

Kiracı 30 günde kirasını ödemezse mahkemeye gidilebilir!

Kiracı 30 günde kirasını ödemezse mahkemeye gidilebilir!

Posta gazetesi yazarı Tamer Heper, evinin kirasının 5 aydır ödenmediğini söyleyen okurunun sorusunu cevaplıyor



İşte o yazı;


30 günlük ödeme emri


"Evimi kiraya verdim, önceleri kira ödeniyordu ama beş aydır ödenmiyor. Avukat tutacak gücüm yok. Bunun için şunları öğrenmek istiyorum, işimi kendim takip edebilir miyim? Avukat tutacak olursam onun parasını karşı taraf öder mi? 7/30 diye bir şey varmış bunu ilgili mahkemeye ben verebilir miyim? • N.E.


Kiracınız beş aydır kira ödemiyorsa bu soruları sormakta beş ay geciktiniz. Daha fazla gecikmeyin diye ben de kısa zamanda yanıt veriyorum. Kiracı kirasını ödemezse aleyhine icra takibi yapılabilir. Size bahsedilen 7/30 dedikleri şey kiracıya gönderilen 30 günlük ödeme emridir. Bu bir icra takibi yoludur. Bununla ilk defa mahkemeye başvurulmaz önce icraya başvurulur, icra müdürlüğü kiracıya borcunu 30 gün içinde ödemesini, ödemediği takdirde tahliye edileceği uyarısını yapar. 


Kiracı 30 günde kirasını ödemezse o zaman mahkemeye başvurulup tahliyesi istenilir. Size gösterilen yol doğrudur. Ancak bu yola benzer bir yol noterden ihtarname gönderilerek de yapılabilir. Uygulayabilirseniz bu işlerden hiçbiri için avukatla işbirliği yapma mecburiyeti yoktur. Ancak biraz teknik bir iş olduğundan benim önerim bir meslektaşımla çalışmanız. Bu halde karşı tarafın ödeyeceği vekalet ücreti yeter mi? Hayır yetmez. Meslektaşlarım karşı tarafın ödeyeceği ücreti alır ama bu küçük bir rakamdır, bir de sizden ilave ücret ister. Hatta biraz daha ileri gideyim. Karşı taraftan alınacak ücret binlerinin gözüne batmış olacak ki, bu ücreti dahi avukatın değil müvekkilinin hakettiğini kabul ile onu dahi elinden almaya bakıyorlar. Siz bir iki meslektaşımla görüşün elverişli şartlar öne sürülebilir. Gecikme halinde zararınız daha büyüktür."


Tamer Heper / POSTA



Geri Dön