27 / 04 / 2024

Kiracı demirbaş giderleri öder mi?

Kiracı demirbaş giderleri öder mi?

Taşınmaz mal kiralamalarında kiracının yapacağı masraflar yalnız kira bedeli ve abonelik masrafları olmuyor. Peki, apartman ve kiralık evdeki masrafları kim karşılar? Kiracı demirbaş giderleri öder mi?



Kiracı demirbaş giderleri öder mi?

Taşınmaz mal kiralamalarında kiracının yapacağı masraflar yalnız kira bedeli ve abonelik masrafları olmuyor. Kiracı hem kiraladığı ev için hem de anagayrimenkulün ortak alanları için de birtakım masrafları ödemek ile mükellef oluyor.


Kiracılar, günlük hizmet kapsamına giren kapıcı, bekçi, bahçıvan, ortak kullanımda olan elektrik ve su gibi giderleri karşılamak ile yükümlü oluyor.


Apartmana dair olan masrafların kim tarafından ödeneceği hususunu özetlersek: apartmanın kendisi ile yapılan değişiklikler; tadilatlat kat maliki tarafından karşılanıyor; Buna karşılık günlük hizmet giderleri ise kiracılar tarafından karşılanıyor.


Peki, kiralanan evde yapılan masraflar kim tarafından karşılanır? Kiracı demirbaş giderleri öder mi?


Türk Borçlar Kanunu gereğince demirbaşların iyi halde tutulmasını gerektiren masraflar kiracıya ait oluyor. Ancak demirbaş içerisinde bulunan parçaların değişikliği ve kullanım ömrünü tamamlaması nedeni ile oluşan yüklü tamir masrafları ev sahibine ait oluyor.


Apartman ve daire demirbaş giderleri:

Kombi bakımı ve arızası,

Çatı tadilatı, 

Mantolama, 

Asansör eklenmesi, 

Dış cephe boyası, 

Bağımsız bölüm eklenmesi gibi.


Kiracı neyi öder?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön