29 / 03 / 2024

Kiracı evden çıkarken kira verir mi?

Kiracı evden çıkarken kira verir mi?

Kontrat süresi biten kiralamalarda, kiracı evden çıkarken kira verir mi? Depozito kira yerine sayılır mı? İşte Türk Borçlar Kanunu kapsamında yer alan kiracının güvence olarak verdiği depozito...



Kiracı evden çıkarken kira verir mi?

Kontrat süresi biten kiralamalarda, kiracının evde çıkarken kira verip vermeyeceği konusu sıkla kiracı ve ev sahibi arasında gündeme geliyor. Peki siz de, kiracı evden çıkarken kira verir mi, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Bir kiracının kontrat süresinin dolduğunu ve son iki ay kira ödemediğini farz edelim. Kiracı, eve girerken ev sahibine de iki aylık kira bedeli kadar depozito vermiş olsun.


Bu durumda, ev sahibi son iki aylık kirayı, depozitodan karşılayabiliyor. Kiracının oturduğu son ayın kirasını da ödemesi halinde ve evde herhangi bir zarar bulunmaması durumunda ev sahibi, kiracısına depozitosunu geri iade ediyor. Kiracı depozitosu ile ilgili yasal hükümler aşağıda sıralanıyor:


Kiracının güvence vermesi

MADDE 342- Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamaz.


Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. 


Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir.


Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlüdür.



Kiracının evden çıkarken yapması gerekenler!


Geri Dön