24 / 04 / 2024

Kiracı evi nasıl teslim etmeli?

Kiracı evi nasıl teslim etmeli?

Mesken ihtiyacını karşılamak amacıyla konut kiralayan kiracıların, evi tahliye ederken bazı noktalara dikkat etmesi gerekiyor. Peki, kiracı evi nasıl teslim etmeli? İşte Borçlar Kanunu kapsamında yer alan esaslar..



Kiracı evi nasıl teslim etmeli?

Mesken ihtiyacını karşılamak amacıyla konut kiralayan kiracıların, evi tahliye ederken bazı noktalara dikkat etmesi gerekiyor. Peki, kiralanın teslim edilmesinde hangi hususlara dikkat edilmesi gerekiyor? Kiracı evi nasıl teslim etmeli?


Kiracı evi nasıl teslim etmesi gerektiğine ilişkin esaslar, Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor.


Kiralananın geri verilmesi

I. Genel olarak

MADDE 334- Kiracı kiralananı ne durumda teslim almışsa, kira sözleşmesinin bitiminde o durumda geri vermekle yükümlüdür. Ancak, kiracı sözleşmeye uygun kullanma dolayısıyla kiralananda meydana gelen eskimelerden ve bozulmalardan sorumlu değildir.


Kiracının, sözleşmenin sona ermesi hâlinde, sözleşmeye aykırı kullanmadan doğacak zararları giderme dışında, başkaca bir tazminat ödeyeceğini önceden taahhüt etmesine ilişkin anlaşmalar geçersizdir.


II. Kiralananın gözden geçirilmesi ve kiracıya bildirme

MADDE 335- Kiraya veren, geri verme sırasında kiralananın durumunu gözden geçirmek ve kiracının sorumlu olduğu eksiklikleri ve ayıpları ona hemen yazılı olarak bildirmek zorundadır.

 

Bu bildirim yapılmazsa, kiracı her türlü sorumluluktan kurtulur. Ancak, teslim alma sırasında olağan incelemeyle belirlenemeyecek olan eksikliklerin ve ayıpların varlığı hâlinde, kiracının sorumluluğu devam eder. 


Kiraya veren, bu tür eksiklikleri ve ayıpları belirlediğinde, kiracıya hemen yazılı olarak bildirmek zorundadır.



Belirsiz süreli kira sözleşmesi nasıl olur?


Geri Dön