19 / 04 / 2024

Kiracı genel kurula katılabilir mi?

Kiracı genel kurula katılabilir mi?

Apartmanda düzenlenen genel kurul toplantılarında apartman ile ilgili gündemde olan hususlar görüşülüyor. Peki, kiracı genel kurula katılabilir mi? Kiracı genel kurulda oy hakkına sahip mi?



Kiracı genel kurula katılabilir mi?

Apartmanda düzenlenen genel kurul toplantılarında apartman ile ilgili gündemde olan hususlar görüşülüyor. Örneğin apartmana bir yenilik yapılacaksa veya bir tadilat yapılması gerekiyorsa bu konular kat malikleri ile görüşülüyor.


Peki kiracı genel kurula katılabilir mi? Kiracının genel kurul toplantılarındaki hakları nelerdir?


Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre kiracıların apartman yönetiminde fazla sorumluluğu bulunmuyor. Kanuna göre kiracılar genel kurul toplantılarına katılabilitor ancak pan başkanı tarafından konuşma hakkı kendisine verildiği takdirde dilek ve temennisini iletebiliyor.


Kiracılar, alınacak kararlarda oy kullanamıyor. Çünkü zaten kiracısı olduğu konutun sahibi kat maliki olarak oy hakkını kullanıyor.


Ancak kiracıların, kat maliki tarafından vekalet alması durumunda genel kurul toplantılarında oy kullanabiliyor.

 

Kat maliki, kiracısına ancak vekalet verdiği takdirde, kiracı oy kullanma ve yönetime seçilme hakkına sahip oluyor.


Ancak vekalet alması, denetçi olmasına yetmiyor. Denetçi olunabilmesi için kat maliki olmak şartı aranıyor. Bu nedenle kiracılar genel kurul toplantısına katılıp, vekalet almaları durumunda söz sahibi olabiliyor.



Kat maliki ve kiracı!
Mal sahibi ve kiracı hakları!




Geri Dön