24 / 04 / 2024

Kiracı içindeyken ev satışı!

Kiracı içindeyken ev satışı!

Evde kiracı varken ev satılabilir mi? Yeni ev sahibi hangi durumlarda kiracısından evi tahliye etmesini isteyebilir? İşte kiracı içindeyken ev satışı halinde yeni ev sahibinin ve kiracının hakları...



Kiracı içindeyken ev satışı!

Kiracıları en çok korkutan durumlardan biri de içinde kiracı olarak oturduğu evin satılması. Bu durumda; kiracı varken ev satılması durumunda kiracıların bazı hakları bulunuyor.


Kanuna göre sözleşmenin kurulmasından sonra kiralanan herhangi bir sebeple el değiştirirse, yeni malik kira sözleşmesinin tarafı olur.


Kira Kanunu hükümlerine göre, kontratı bitmeden evin satılması halinde ev sahibinin kiracıya en geç 6 ay sonra evi boşaltması gerektiğini bildiren bir ihtarname çekmesi gerekiyor. Eğer ev sahibi bu ihtarnameyi çekmezse kira kontratı aynen devam ediyor. 


Ayrıca, konutu satın alan yeni ev sahibinin bu eve ihtiyacı olduğunu kanıtlaması gerekiyor. Aksi takdirde yeni ev sahibi kiracısından evi tahliye etmesini isteyemiyor.


Eğer ev sahibinin aynı belediye sınırları dahilinde başka bir evi varsa, mahkemeye yeni satın aldığı eve acil ihtiyacı olduğunu kabul ettirmesi zorlaşacaktır.  


Yeni ev sahibinin ihtiyacı olması halinde ihtarname çektikten 6 ay sonra kiracı evi boşaltmamışsa, ev sahibi dava açabiliyor.



Kira bedellerinin muaccel hale gelmesi!



Geri Dön