25 / 04 / 2024

Kiracı ile ev sahibi arasında kira kontratı olmazsa ne olur?

Kiracı ile ev sahibi arasında kira kontratı olmazsa ne olur?

Gayrimenkul kiralama işlemlerinde, ev sahibi ile kiracı arasında yapılan anlaşmaya dair kira kontratı imzalanıyor. Peki, kiracı ile ev sahibi arasında kira kontratı olmazsa ne olur?



Kiracı ile ev sahibi arasında kira kontratı olmazsa ne olur?

Ev sahibi ile kiracı arasında, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiğine dair yapılan sözleşmeye kira kontratı deniyor. 


Taraflar arasında önem teşkil eden kira kontratında, kira bedeline, kira süresine, demirbaş hükümlerine, kira artış oranlarına yer veriliyor. Kira kontratı belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor. 


Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli süreli kira kontratı olarak bilinmiyor. Kİra kontratı hususunda yasada bir şekil şartı aranmıyor. Peki, kiracı ile ev sahibi arasında kira kontratı olmazsa ne olur?


Kiracı ile ev sahibi arasındaki sözleşmenin yazılı olması şartı aranmıyor.  İlgili kanun kira kontratları için bir şekil şartı aramıyor. Bu nedenle kira kontratının da yazılı olması bir zorunluluk değil. Ev sahibi ve kiracı arasında yapılacak sözlü bir kontrat da yazılı bir kontrat kadar geçerli sayılıyor ve önem teşkil ediyor.


İspat kolaylığı olması bakımından kira kontratı yazılı yapılması tarafları koruyor. Kontrat, adi yazılı olabileceği gibi noterden tasdikli de olabiliyor.  Hukukçuların bu noktadaki önerisi kira sözleşmesinin yazılı olması ve kontratın gerekli tüm bilgileri içermesi yönünde olarak biliniyor. 


Ev sahibi kiracısını ne zaman tahliye edebilir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön