29 / 03 / 2024

Kiracı kirayı kaç gün geciktirebilir?

Kiracı kirayı kaç gün geciktirebilir?

Kiracılar, kiralamanın devam ettiği sürece kirayı ödemek ile mükellef oluyor. Kimi zaman kiracılar kira bedelini ödemekte zorlanabiliyor. Peki, kiracıların kirayı geç ödeme hakları bulunuyor mu? Kiracı kirayı kaç gün geciktirebilir?



Kiracı kirayı kaç gün geciktirebilir?

Kiraya verenin bir taşınmazın kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme, kira sözleşmesi oluyor.


Kiracılar, kiralamanın devam ettiği sürece her ay belirlenen miktarda ve belirlenen günlerde kira bedelini ödemek ile mükellef oluyor.


Kimi zaman kiracılar kira bedelini ödemekte zorlanabiliyor. Peki, kiracıların kirayı geç ödeme hakları bulunuyor mu? Kiracı kirayı kaç gün geciktirebilir?


Kiracının yasal olarak kira bedelini geciktirme gibi bir hakkı bulunmuyor. Kira bedelini geç ödeyen ve bunu tekrarlayan kiracılar hakkında kanunda belirtildiği şekilde yasal süreç başlatılabiliyor:


Kiracı, kiralananın tesliminden sonra muaccel olan kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmezse, kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshedeceğini bildirebilir.


Kiracıya verilecek süre en az on gün, konut ve çatılı işyeri kiralarında ise en az otuz gündür. Bu süre, kiracıya yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren işlemeye başlar.



Kira bedeli nereye yatırılır?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön