16 / 04 / 2024

Kiracı kirayı ödemezse ne yapılır?

Kiracı kirayı ödemezse ne yapılır?

Konutunuzu kiraya verdiğinizi ancak, kiracınızın kira ödeme döneminde kira borcunu ödemediğini farz edelim. Bu durumda ev sahibi olarak; kiracı kirayı ödemezse ne yapılır, diye soruyorsanız işte yanıtı....



Kiracı kirayı ödemezse ne yapılır?

Kiracınızın kira bedeli ödememesi, bazı işlemlerin yapılması ile evi tahliye sebebi olabiliyor. Peki kiracı kirasını ödemiyorsa nasıl bir yol izlenmesi gerekiyor? Kiracı kirayı ödemiyorsa ne yapmalıyım, diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Kiracının kira bedelini ödememesi halinde, kiracınıza ihtar gönderebiliyorsunuz. Bu ihtar sonucunda, kiracının kira bedelini ödememesi halinde tekrar bir ihtarname gönderebiliyorsunuz.


Bir kira dönemi içinde gönderilen iki haklı ihtarname ile kanunlar gayrimenkul sahibine tahliye hakkı veriyor. Buna göre, bir kira dönemi içinde gönderdiğiniz iki ihtara karşılık borç ödenmiyorsa, yasal olarak evin tahliyesini isteyebiliyorsunuz.


İhtar çekmeden, icra yolu ile tahliye..

Kiracınızın borcunu ödememesi halinde izlenebilecek bir diğer yol ise ihtar çekmeden icra takibi başlatmak oluyor. İcra dairesi yolu ile borçluya ödeme emri gönderiliyor.


Bu ödeme emrinden sonra 30 gün içinde borcun tahsili isteniyor. Ancak söz konusu süre zarfı içinde borç ödenmezse, yine kanunlara göre ev sahibi evin tahliyesini isteyebiliyor. Peki nasıl olur?


30 gün içinde tahsilin gerçekleşmemesi halinde, ev sahibi tekrar icra müdürlüğüne giderek, tahsilin gerçekleşmediğini evin tahliyesini istediğini belirtiyor. Eğer kiracının kira bedelini ödeyememe hususunda mücbir bir nedeni yoksa kanunen evin tahliyesi ve paranın tahsili isteniyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön