25 / 04 / 2024

Kiracı kontrat tarihinden önce çıkarsa ne olur?

Kiracı kontrat tarihinden önce çıkarsa ne olur?

Ev sahibi ile kiracı arasında imzalanan kira kontratında belirtilen süreden az ya da fazla olarak söz konusu evi kullanmak mümkün olmuyor. Peki, kiracı kontrat tarihinden önce çıkarsa ne olur?



Kiracı kontrat tarihinden önce çıkarsa ne olur?

Kira kontratı kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.


Kira kontratının doğru eksiksiz ve net bilgilerle doldurulması gerekiyor. Kira kontratında dairenin özellikleri, kira bedeli, kira kullanım şekli, kiracının bilgileri, kira bedelini ödeme şeklinin belirtilmiş olması gerekiyor.


Kira kontratında süre hem kira bedelinin artışının belirlenmesinde hem de fesih hakkının hukuka uygun kullanılmasında önem teşkil ediyor. Belirli süreli kira sözleşmelerinde kiracı, sözleşmenin bitiminden en az 15 gün önce yazılı bildirimde bulunarak sözleşmeyi sona erdirebiliyor. Peki, kiracı kontrat tarihinden önce çıkarsa ne olur?


Kontrat tarihinden önce evden çıkmak!

Ev sahibi ile kiracı arasında imzalanan kira kontratında belirtilen süreden az ya da fazla olarak söz konusu evi kullanmak mümkün olmuyor. Ancak kontrat bitiminden 1 ay önce ev sahibi ihtarname göndermediği sürece kontrat kendiliğinden yenileniyor ve kontrat süresiz kontrata dönüyor.


Kira Kanunu gereğince; kontrat bitmeden evden çıkmak söz konusu olmuyor. Ancak ev sahibiniz ile kontrat bitiminden önce çıkmak konusunda anlaşma sağlayabiliyorsanız  bu durumda kontrat süresinin dolmasını beklemenize gerek kalmıyor. 


Aksi takdirde ev sahibi kontratın erken bitmesini istemiyorsa ve evin kullanılmasında bir güçlük ve herhangi başka bir engel olmadığı takdirde kiracı kontrat bitmeden evden çıkamıyor. 


Ev satılınca kira kontratı ne olur?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön