23 / 04 / 2024

Kiracı kontrata mahkum oldu

Kiracı kontrata mahkum oldu

Yargıtay, üç aylık kirasını ödemeyen kiracıyı, 7 yıl önce sözleşmeye yazılmış ancak hiç uygulanmayan yüzde 50 artış şartını da hesaba katarak ödemeye mahkum ettirdi. Kararda `Uygulanmaması bu koşulu geçersiz kılmaz' denildi.



YARGITAY, kiracılar lehine yasal düzenlemelere ilişkin çalışmalar yapılırken bu kesimi üzecek bir karara imza attı. Yargıtay, ev sahibiyle imzalanan kira sözleşmesinde yüzde 50'lik yıllık artış öngörülürken, fiilen uygulanmayan zammın tahsilini istedi. Ev sahibi ile 1999'da imzaladığı kira sözleşmesinde yıllık yüzde 50 kira artışına olur diyen kiracı, 7 yıl sonra 3 aylık kirasını ödemeyince davalık oldu. Ev sahibi Kartal 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak, ödenmeyen kiralar ile birlikte 7 yıl boyunca istemediği yüzde 50'lik zam oranının da tahsilini istedi.

EV SAHİBİ KARARA İTİRAZ ETTİ

EV sahibi kiracısının 2006 yılı ekim, kasım ve aralık aylarına ilişkin toplam 720 YTL'yi ödemediğini belirterek, kira bedelinin tahsilini de talep etti. Kiracı ise aylık kira bedelinin 240 YTL değil, 110 YTL olduğunu ve yüzde 50'lik zam oranının ise hiçbir zaman uygulanmadığını belirterek, ev sahibinin talebini reddetti. Kartal 3.Asliye Hukuk Mahkemesi ise hiç uygulanmayan zam oranının talep edilemeyeceğini ve bu nedenle de kiranın da 100 YTL üzerinden hesaplanmasını isteyerek, kiracının 300 YTL'yi ödemesine hükmetti. Ev sahibi itiraz etti.

ÖNCEKİ KARARLARIYLA ÇELİŞTİ

DOSYAYI görüşen Yargıtay 6.Hukuk Dairesi, `Sözleşmedeki serbest irade ile kararlaştırılan yüzde 50 artış koşulunun daha önce uygulanmamış olması bu koşulu geçersiz kılmaz' diyerek yerel mahkeme kararını bozdu. Yargıtay 31 Ocak 2008 tarihli oturumunda önceki kiranın 100 YTL olduğuna vurgu yaparak, buna sözleşmede belirtildiği gibi yüzde 50'lik zammın da eklenerek aylık kiranın 150 YTL olarak kabul edilmesini istedi. Aynı daire, önceki kararlarında hiç uygulanmayan artış oranının zımnen iptal edilmesi gerektiği yönünde birçok karara imza atmıştı.

LÜTFİ KAPLAN /STAR


Geri Dön