26 / 04 / 2024

Kiracı ne zaman temerrüde düşer?

Kiracı ne zaman temerrüde düşer?

Kiracı, kira bedelini ödemekle yükümlü oluyor. Kiracının kira bedelini en geç kira süresinin bitiminde ödemekle yükümlü oluyor. Peki, kiracı ne zaman temerrüde düşer? Kiracı temerrüde düşerse ne olur?



Kiracı ne zaman temerrüde düşer?

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.


Bu sözleşmeyi imzalayan kiracı ve kiraya verenin birtakım hak ve sorumlulukları oluyor.


Kiracının borçları arasında kira bedelini ödeme borcu, özenle kullanma ve komşulara saygı gösterme borcu, temizlik ve bakım giderlerini ödeme borcu, ayıpları kiraya verene bildirme borcu ve ayıpların giderilmesine ve kiralananın gösterilmesine katlanma borcu bulunuyor.


Kiracı, kiralananın kullanımını etkileyen ayıpların varlığı hâlinde, bu ayıpların kiraya veren tarafından öğrenilmesinden ayıbın giderilmesine kadar geçen süre için, kira bedelinden ayıpla orantılı bir indirim yapılmasını isteyebiliyor.


Kiracı, kira bedelini ödemekle yükümlü oluyor. Kiracı, aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemekle yükümlü oluyor. Peki, Kiracı ne zaman temerrüde düşer? Kiracı temerrüde düşerse ne olur?


Kiracının temerrüdü

Kiracı, kiralananın tesliminden sonra muaccel olan kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmezse, kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshedeceğini bildirebilir.


Kiracıya verilecek süre en az on gün, konut ve çatılı işyeri kiralarında ise en az otuz gündür. Bu süre, kiracıya yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren işlemeye başlar.



Kiracı ne kadar sürede evi boşaltmalı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön