18 / 04 / 2024

Kiracı ödeme yapmazsa ne olur?

Kiracı ödeme yapmazsa ne olur?

Taşınmaz mal kiralamalarında sıklıkla yaşanan sorunlar arasında kiracının kira bedelini hiç ödememesi veya kira bedelini zamanında ödememesi yer alıyor. Peki, kiracı ödeme yapmazsa ne olur?



Kiracı ödeme yapmazsa ne olur?

Kira sözleşmeleri, taşınmaz malların kiralanması halinde belirli bir süre için veya süresiz olarak imzalanıyor.


Kiralama sürecinde kiraya veren ile kiracı bazı hak ve sorumluluklara sahip olmuş oluyor. Taraflardan birinin sorumluluklarını yerine getirmemesi halinde hakimden müdahale istenebiliyor.


Taşınmaz mal kiralamalarında sıklıkla yaşanan sorunlar arasında kiracının kira bedelini hiç ödememesi veya kira bedelini zamanında ödmemesi yer alıyor. Peki, kiracı ödeme yapmazsa ne olur? Kiracı ödeme yapmazsa, mal sahibi ne gibi yetkilere sahip olur? 


Kira bedelini ödeme borcu

1. Genel olarak

MADDE 313- Kiracı, kira bedelini ödemekle yükümlüdür.


2. İfa zamanı

MADDE 314- Kiracı, aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemekle yükümlüdür.


3. Kiracının temerrüdü

MADDE 315- Kiracı, kiralananın tesliminden sonra muaccel olan kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmezse, kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshedeceğini bildirebilir.


Kiracıya verilecek süre en az on gün, konut ve çatılı işyeri kiralarında ise en az otuz gündür. Bu süre, kiracıya yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren işlemeye başlar.


Kira bedelinin ödenmemesi nedeniyle ihtarname örneği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön