29 / 03 / 2024

Kiracı site yöneticisi olabilir mi?

Kiracı site yöneticisi olabilir mi?

Site Yönetim plânında başka türlü düzenlenmedikçe, blok kat malikleri kurulu blok için, yönetici ve denetçi atıyor. Peki, kimler site yönetimine seçilebilir? Kiracı site yöneticisi olabilir mi? İşte yanıtı..



Kiracı site yöneticisi olabilir mi?

Site Yönetim plânında başka türlü düzenlenmedikçe, blok kat malikleri kurulu blok için, blok niteliğinde olmayan yapıların yer aldığı parseldeki kat malikleri kendilerine özgülenen ortak yer ve tesisler için, toplu yapı temsilciler kurulu ise toplu yapı kapsamındaki bütün ortak yapı, yer ve tesisler için yönetici ve denetçi atıyor. 


Peki, kimler site yönetimine seçilebilir? Kiracı site yöneticisi olabilir mi?


Yönetim planında  yöneticilerin kat malikleri tarafından seçileceği maddesi konmuşsa kat maliki olmayan yönetici olamıyor. Ancak böyle bir hüküm yönetim planında yer almıyorsa kiracı da yönetici olabiliyor.


Kat maliki kiracısına vekalet verdiği takdirde yönetici seçimi için aday olabiliyor.Yöneticinin atanması, kat maliklerinin, hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğu alamasıyla oluyor.


Yönetici her yıl kat malikleri kurulunun kanuni yıllık toplantısında yeniden atanıyor; eski yönetici tekrar atanabiliyor. 


Kat malikleri anagayrimenkulün yönetiminde anlaşamaz veya toplanıp bir yönetici atayamazlarsa, o gayrimenkulünbulunduğu yerin sulh mahkemesince, kat maliklerinden birinin müracaatı üzerine ve mümkünse diğerleri de dinlendikten sonra, gayrimenkule bir yönetici atanıyor. 


Bu yönetici, aynen kat maliklerince atanan yöneticinin yetkilerine sahip ve kat maliklerine karşı sorumlu olur.


Site yöneticisinin değiştirilmesi için ne yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön