25 / 04 / 2024

Kiracı sözleşmeye uymazsa ne yapılabilir?

Kiracı sözleşmeye uymazsa ne yapılabilir?

Kira sözleşmesinde kiraya verilen yerle ilgili olarak kiracı ile ev sahibinin görevleri ve bu konudaki sınırlamalardan söz ediliyor. Peki, kiracı sözleşmeye uymazsa ne yapılabilir?



Kiracı sözleşmeye uymazsa ne yapılabilir?

Kira sözleşmesi, ev sahibinin, oturmanız için evini size vermesi ve sizin de her ay düzenli olarak ödediğiniz kira bedellerini ve ne kadar kalacağınızı gösteren, aranızdaki yazılı bir anlaşma olarak karşımıza çıkıyor. 


Bu sözleşmede kiraya verilen yerle ilgili olarak kiracı ile ev sahibinin görevleri ve bu konudaki sınırlamalardan söz ediliyor.  Kira sözleşmesi yasal bir belge niteliği taşıyor ve imzalanmadan önce iyice okunması önem teşkil ediyor.


Taraflar arasında imzalanması gereken kira sözleşmesinde, daire üzerinde yükümlü olduğu alanlar, ödemesi gereken ücret bedelleri, taşınmazın bağımsız alanları üzerindeki hakları, evin adresi, cinsi,kiralayanın hakkında bilgiler,kiranın başlama ve bitiş tarihi,akdin süresi, yıllık kira bedeli, kira bedelinin ödeme şekli, kira kullanım şeklinin açıkça belirtilmesi gerekiyor. 


Ev sahipleri ile kiracıların en çok merak ettiği konulardan bir tanesi de kira sözleşmelerinin nasıl feshedileceği oluyor. Gerekli şartlar sağlandığında iki tarafta gerekçe göstererek ya da gerekçe göstermeden kira sözleşmesini feshedebiliyor. Peki, kiracı sözleşmeye uymazsa ne yapılabilir?


Kiracı sözleşmeye uymazsa!

Kiracının sözleşmeye aykırı bir eyleminden dolayı aleyhine dava açabilmek için öncelikle kiracıya ihtarname çekerek bu ihtarname ile bir süre vererek olumsuz durumuna son vermesi istenmesi gerekiyor. Bu ihtar çekilmeden dava açılmaması gerekiyor. Aksi takdirde davanın reddi söz konusu olabiliyor.


Kira sözleşmesi yazılı olmalı mı?



Öznur YASI/Emlakkulisi.com



Geri Dön