25 / 04 / 2024

Kiracı tahliye bildirimi nasıl yapılır?

Kiracı tahliye bildirimi nasıl yapılır?

2014 yılından beri 10 yıllık kiracılar gerekçesiz tahliye edilebiliyor. Bunun için kiracıya tahliye bildiriminin yapılması gerekiyor. Kiracı tahliye bildirimi nasıl yapılır? İşte yanıtı..



Kiracı tahliye bildirimi nasıl yapılır?

Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince, konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılıyor.


Buna karşın kiraya veren kimse, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremiyor. Ancak 2014 yılından beri 10 yıllık kiracılar gerekçesiz tahliye edilebiliyor.


Bunun için kiracıya tahliye bildiriminin yapılması gerekiyor. Kiracı tahliye bildirimi nasıl yapılır?


On yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.



Kiracı tahliye mahkemesi hangi mahkemedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön