26 / 04 / 2024

Kiracı tahliye davası hangi şartlarda açılabilir?

Kiracı tahliye davası hangi şartlarda açılabilir?

Posta Gazetesi'nin köşe yazarlarından Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Kiracı tahliye davası hangi şartlarda açılabilir?'' sorunu yanıtladı. İşte o yazı...



2008'den beri bir işyerinde kiracıyım. Sözleşmemizde yüzde 10 artış öngörülmüş ama ben bazı yıllar yüzde 10 zam yaptıysam, bazı yıllar yapmadım. Dükkan sahibi de itiraz etmedi. Son olarak aylık 1500 TL kira ödüyorum. Dükkan sahibim 2000 TL ödemezsen 2018'i beklemeden tahliye davası açarım diyor. Bunda haklı mı? 2000 TL ödemezsem beni tahliye eder mi? 


Bu öyle bir soru ki, bir de öyle yaygın bir soru ki, mutlaka yanıtlamalıyım. Çünkü bununla pek çok kişinin problemine ışık tutacağım (veya korkarım işlerini biraz daha karıştıracağım). 


Efendim işin doğrusu şu: Kira sözleşmelerinde kira artışı şartı dönem sonundaki bir yıl için geçerlidir. Yani bir yıllık kira sözleşmelerinde, artış şartı ikinci yıl için geçerlidir, sonrası için geçersizdir. Bahsettiğim husus Yargıtay Hukuk Genel Kurulu karşı, "Olmaz" dedim ve diyorum. Hukuk Genel Kurulu karan var ise buna hukuk daireleri dahil herkes uymalıdır. Bu birinci husus. 


İkinci ve okuyucumu ilgilendiren esas husus ise şu: Şayet kira sözleşmesi uzun süreli ise ve uzun süreli dönem içinde artış öngörülmüş ise buna uyulur. Yani "Bir tek ilk yıl zam yapılır, sonra yapılmaz" diyemeyiz. Dolayısı ile okuyucum 10 yılın sonuna kadar aylık yüzde 10 zam yapacak. Peki bugüne kadar yapmadığı yıllar olmuş. Ödemelere itiraz olmadığına göre kiralayanın kabulü anlamına gelir. Ancak yine Yargıtay daire kararlarında, eksik kalan ayların ödettirilmesi kararlan var ki bunları Yargıtay kararına tabi olarak ödemek gerekecek. Ancak kira zammı bu yıl bile aylık yüzde 10. Düşünün taşının karar sizin. Zira işler net değil, karışık. Biz de müşküldeyiz. 




Tamer HEPER/Posta


Geri Dön