29 / 03 / 2024

Kiracı tahliye davası uzun sürer mi?

Kiracı tahliye davası uzun sürer mi?

Kiralayanın bazı haklı gerekçelerinin olması halinde kiracısına tahliye davası açabiliyor. Bu haklı gerekçeler Borçlar Kanunu'nda açıklanıyor. Peki, kiracı tahliye davası uzun sürer mi?



Kiracı tahliye davası uzun sürer mi?

Tahliye davaları Borçlar Kanunu (BK) 260 vd. maddeleri ile 6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkındaki Kanun (GKKK) da düzenleniyor.  Özel kanun olan 6570 sayılı kanunun uygulanmadığı durumlarda BK nun ilgili maddeleri uygulanıyor. 


Kiracının tahliye davası, bazı haklı nedenlerin söz konusu olması halinde kiracının kiralamış olduğu gayrimenkulü tahliyesi için kiralayan tarafından açılan dava olarak tanımlanıyor. 


Kiralayanın bu davayı açabilmesi için bazı haklı sebeplerinin olması gerekiyor. Bu davanın açılabilmesi için gereken haklı nedenler şu şekilde sıralanıyor:


- Eğer kiracı tahliye taahhüdünde bulunan tarihte kiraladığı gayrimenkulü boşaltmıyorsa,


- Kira bedelinin süresiz ya da yıllık ödenmediği durumlarda bir kira yılı içinde kira bedellerinin ödenmesi için kiracıya iki kez ihtar çekilmesi ve buna rağmen kiraların ödenmemesi durumunda,


- Kira bedelinin kiracıdan yazılı olarak istenmesine rağmen 30 gün içinde ödenmezse temerrüde dayalı mahkeme kararıyla,


- Kiraya konu mülkünn: 1)Yeniden inşası, imarı, esaslı tamiri veya tadilatı ile ilgili ruhsat ve proje çerçevesinde, ihtar sonucu mahkeme yoluyla, 2) Mülk malikinin değişmesi ve malikin (eşine, çocuklarına da) ihtiyaç olması halinde, tapudan satın alma tarihinden itibaren bir ay içerisinde kiracıya ihtiyacı belirten ihtarın tebliğinden itibaren 6 ay sonra ya da kira süresinin bitiminden itibaren bir ay içerisinde dava açılması suretiyle,


- Herhangi bir sözleşme olmadan haksız yere başkasının mülkü işgal edildiğinde, 


- Sözleşmeye uygun davranılmadığında ve uygun davranılmasının ihtar yoluyla belirtildiği halde uygun davranılmamaya devam edildiğinde,


- Aynı şehir ya da belediye sınırları içerisinde kiracının ya da eşinin kayıtlı konutu varsa, kiracı tahliye davası açılabilir. 


Kiracı tahliye davası uzun sürer mi?

Kiracıyı tahliye etmenin en kısa yolu,  kiracı ile anlaşıp çıkmasını sağlamak olarak biliniyor.  Ancak kiracı ile anlaşma sağlanamadığı takdirde uzun soluklu bir hukuk sürecine giriliyor. 


Kiracı tahliye davası süresi, dava açılan şehrin mahkeme yoğunluğuna göre ortalama 1 sene sürebiliyor.


Kiracının tahliyesi için icra takibi!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön