24 / 04 / 2024

Kiracı tahliye ihbar süresi!

Kiracı tahliye ihbar süresi!

Taşınmaz mal kiralamalarında bazı durumlar kiracının tahliyesine neden olabiliyor. Bu tahliye nedenleri yine aynı kanun kapsamında düzenleniyor. Peki, kiracı tahliye ihbar süresi nedir?



Kiracı tahliye ihbar süresi!

Gayrimenkul kiralamalarında mal sahibi ile kiracının hak ve sorumlulukları Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor. Buna göre kiracı kira bedelini ödemekle, mal sahibi de taşınmazı kiralama süresi boyunca kiracının kullanımında bırakmakla sorumlu oluyor.


Ancak kimi durumlar kiracının tahliyesine neden olabiliyor. Bu tahliye nedenleri yine aynı kanun kapsamında düzenleniyor. Peki, kiracı tahliye ihbar süresi nedir?


0n yıllık kiracının tahliyesi..

0n yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Dava yoluyla kiracının tahliyesi..

Gereksinim, yeniden inşa ve imar gibi nedenlerin doğması halinde belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde dava açılabiliyor.


Yeni malikin gereksinimi nedeni ile kiracının tahliyesi..

Yeni malik edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir dava açabiliyor.


Tahliye taahhüdü verilmesi halinde kiracının tahliyesi..

Tahliye taahhüdü veren kiracı bu tarihte taşınmazı boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebiliyor.


Kiranın ödenmemesi halinde kiracının tahliyesi..

İki haklı ihtara rağmen kira ödenmemişse kiraya veren, kira süresinin ve bir yıldan uzun süreli kiralarda ihtarların yapıldığı kira yılının bitiminden başlayarak bir ay içinde, dava yoluyla kira sözleşmesini sona erdirebiliyor.


Kiracının evinin olması halinde tahliye..

Kiracının veya birlikte yaşadığı eşinin aynı ilçe veya belde belediye sınırları içinde oturmaya elverişli bir konutu bulunması durumunda kiraya veren, kira sözleşmesinin kurulması sırasında bunu bilmiyorsa, sözleşmenin bitiminden başlayarak bir ay içinde sözleşmeyi dava yoluyla sona erdirebiliyor.



Kiracı tahliyesi 2016!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com







Geri Dön