24 / 04 / 2024

Kiracı varken ev gösterilir mi?

Kiracı varken ev gösterilir mi?

Taşınmaz mal kiralamalarında mal sahibinin kiracısı içindeyken evi satma hakkı da saklı bulunuyor. Peki, satış sürecinde evin içinde kiracı varken ev gösterilir mi? Ev ne zaman alıcıya gösterilebilir? İşte yanıtı..



Kiracı varken ev gösterilir mi?

Taşınmaz mal kiralamalarında kiracı, kiraladığı taşınmazı, sözleşmeye uygun olarak özenle kullanmak ve kiralananın bulunduğu taşınmazda oturan kişiler ile komşulara gerekli saygıyı göstermekle yükümlü oluyor.


Mal sahibinin kiracısı içindeyken evi satma hakkı saklı bulunuyor. Buna göre satış sürecinde kiracı varken ev gösterilir mi?


Kanunen ev sahibinin evi ziyaret etme hakkı bulunuyor. Bu ziyaret hakkı önemli sebepler ile kısıtlı oluyor. Ev satış sürecinde de uygun saatlerde ev alıcı adaylarına gösterilebiliyor.


-Ev sahibi evi yeni bir kiracı adayına ya da evi satın almak isteyen kişiye göstermek isterse.


-Ev sahibi ya da ev sahibi tarafından görevlendirilen kişi evde bulunan sayaçları ölçmek isterse.


-Kiracının evde bir eksiğin veya arızanın olduğunu ev sahibine bildirmesi üzerine ev sahibi bunun için incelemede bulunmak isterse.


-Ev sahibi, kiracının evi yanlış ve anlaşmaya aykırı bir şekilde kullandığını düşünmesi durumunda evi ziyaret etmek isterse eve gelebiliyor.


Evin satılması halinde yeni malikin hakkı..

Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.


Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.


Kiracı apartman aidatını ödemezse ev sahibi mi öder?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön