28 / 03 / 2024

Kiracı zam oranları Eylül 2015!

Kiracı zam oranları Eylül 2015!

Ev ve işyeri gibi taşınmaz malını kiraya veren mal sahipleri, sözleşmenin uzaması halinde yeni kira döneminde uygulanmak üzere kiracıya zam yapabiliyor. İşte kiracı zam oranları Eylül 2015 hesaplamaları..



Kiracı zam oranları Eylül 2015!

Ev ve işyeri gibi taşınmaz malını kiraya veren mal sahipleri, sözleşmenin uzaması halinde yeni kira döneminde uygulanmak üzere kiracıya zam yapabiliyor. Ancak yapılacak zammın hesaplama kuralları, kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor.


Kanunen, tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. 


Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır. Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Ancak kanunda yapılan düzenlemeler gereğince bu kural işyeleri için Temmuz 2012 tarihinden itibaren 8 senelik süre ile ertelendi.


Buna göre, 2020 yılına kadar işyerindeki kiracıya ÜFE'ye göre zam yapma kuralı bulunmuyor. Bu süre içerisinde sözleşme serbestisi uygulanıyor. Sözleşmede belirtilen oranlara göre kiraya zam yapılıyor. Ancak herhangi bir oranın belirtilmemiş olması halinde mal sahibi istediği oranda zam yapma hakkına sahip oluyor.


Kira artış oranı hesaplamalarında kullanılan enflasyon oranları her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. Peki, Kiracı zam oranları Eylül 2015 nedir?


Kiracı zam oranları Eylül 2015 hesaplama..

Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,98 arttı.,Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,98 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,19 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,21 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,14 artış gösterdi.


Buna göre 2015 Eylül kira artış oranı % 6,21 olup, meskendeki kiracının mevcut kirası 1000 lira ise yeni kira döneminde 1062,1 lira ödemek ile mükellef oluyor.




Enflasyon oranları Ağustos 2015!





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön