24 / 04 / 2024

Kiracıdan istenecek belgeler!

Kiracıdan istenecek belgeler!

1774 kanun sayılı Kimlik Bildirme Kanununda yer alan hükümlere göre, apartman yönetiminin kiracıdan birtakım bilgiler alarak, muhtara ve karakola vermekle yükümlü oluyor. İşte kiracıdan istenecek belgeler...



Kiracıdan istenecek belgeler!

1774 kanun sayılı Kimlik Bildirme Kanunu'na göre konutlarda oturan ve çalışanların kimlik bilgilerini; bildirim formu ile yöneticilerine iletmeleri gerekiyor. Buna göre, kiracılardan da yine kimlik bildirimi için birtakım evraklar isteniyor. Kiracıdan istenecek belgeler aşağıda sıralanıyor:


Kiracıdan istenecek belgeler nelerdir?

- Ev sahibi ile yapılan kira sözleşme fotokopisi

- İkametgah belgesi

- Su ve elektrik gibi fatura örnekleri


Yöneticilerin, kendilerine iletilen bu bildirimleri de muhtara ve karakola vermekle yükümlü oluyor. Buna bağlı olarak, bu sorumluluğu yerine getirmeyen yöneticiyi 1 TL'lik ceza bekliyor. Kanunda yer alan konu ile ilgili hükümler aşağıda sıralanıyor.


Konutlarda çalışanların ve oturanların bildirilmesi..

A - Çalışanlar

Ortak hizmetlerde çalışanlar-Yükümlü

Madde 11 - Bağımsız bir bölüm teşkil eden konutların sahip veya kiracıları ile, kat mülkiyetine tabi taşınmaz mallarda yönetici veya yönetim kurulunun bu konuda yetkili kıldığı bir üye tarafından; kapıcı, kaloriferci, bekçi ve telefoncuların ve benzeri idari, teknik ve yardımcı hizmetlerde çalıştırılanların kimlikleri, iki örnek ÇALIŞANLARA AİT KİMLİK BİLDİRME BELGESİ (Form:2) ne yazılır ve bu belgeler üç gün içinde en yakın yetkili genel kolluk örgütüne verilir.


Konut hizmetlerinde çalışanlar-Yükümlü

Madde 12 - (Değişik madde: 31/03/2001 - 24359 s. R.G./Yön.)

Yerleşmek amacı ile şehir, kasaba ve köy sınırları içindeki konutlarda oturan aile reisleri, aralarında aile bağı olmaksızın bir arada kalanlardan kendilerince seçilecek biri veya yalnız yaşayan kişiler tarafından, buralarda sürekli veya geçici olarak ve konutta kalarak çalışan hizmetçi, aşçı, mürebbiye, bekçi ve benzeri her türlü hizmetlerde çalıştırılanların kimlikleri, form 2'deki Çalışanlara Ait Kimlik Bildirme Belgesine yazılır. İki nüsha ve fotoğraflı olarak düzenlenecek bu belgeler mahalle veya köy muhtarına onaylatılarak, üç gün içinde en yakın yetkili genel kolluk örgütüne verilir.


B - Oturanlar:

Yükümlü

Madde 13 - (Değişik: 31/03/2001 - 24359 s. R.G./Yön.) Yerleşmek amacı ile şehir, kasaba ve köy sınırları içindeki konutlarda oturmakta olan ailelerin reisleri kendileri ile birlikte sürekli olarak oturan kişilerin tamamının toplu olarak, aralarında aile bağı olmaksızın kalan kişiler ile tek başlarına yaşayanlar, kendilerinin kimliklerini form 5'deki Konutta Kalanlara Ait Kimlik Bildirme Belgesine yazarlar, iki nüsha ve 18 yaşını bitirmiş olanlar için fotoğraflı olarak düzenleyecekleri bu belgeleri mahalle veya köy muhtarlarına onaylatarak üç gün içinde en yakın yetkili genel kolluk örgütüne verirler.



Apartman yönetimine kimlik bildirimi!
Kiracı hakları!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön