16 / 04 / 2024

Kiracılar nasıl ev sahibi olur?

Kiracılar nasıl ev sahibi olur?

En büyük hayali, bir ev sahibi olmak olan kiracılara çıkış yolunu Ali Dumankaya gösterdi. Dumankaya, “Konut kredisi faizleri düşmeli. Vatandaşlar kira ve krediyi aynı anda ödememeli” önerisinde bulundu..



Gayrimenkul sektörünün önemli oyuncularından biri olan DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, dar gelirlileri ev sahibi yapacak modeli MİLLET’e anlattı.


Kirada oturan vatandaşların ev kredisi ve kirayı aynı anda ödemekte zorlandığını belirten Dumankaya, “Kiracıların kira ödediği süreçle evi alabileceği süreç arasında doğru bir köprü kurulmalı. Vatandaş kira ödemeden kendi evine geçmeli” dedi.


ARSA MALİYETLERİ YÜKSEK 


Ali Dumankaya, C ve D gelir grubundaki kişileri ev sahibi yapacak bu modelin işlerlik kazanabilmesi için şu anda yüzde 0.90 seviyesinde olan konut kredisi faizlerinin yüzde 0.50’ye inmesi gerektiğini söyledi. Dumankaya, ilk evini alacak kişilere de gelir vergisinde bazı avantajlar sağlanması gerektiğini ifade etti. Dumankaya, inşaatçılar açısından dar gelirlilere konut yapmanın önündeki en büyük engelin ise yüksek arsa maliyetleri olduğunu söyledi.


Klasik usulle gayrimenkul finansmanı sağlamanın artık zora girdiğini de vurgulayan Dumankaya, “Fon, tahvil gibi farklı enstrümanlar devreye girmeli” dedi.


DKY İnşaat, dördü bu yıl olmak üzere iki yıl içinde yedi yeni proje görücüye çıkaracak. Ali Dumankaya, “İki yılda 3 milyar lira yatırımla 3 bin konut inşa edeceğiz” dedi.


İstanbul Kartal’da eski Practiker arsasına 500 milyon lira yatırımla inşa edilecek proje 370 daireden oluşacak. Ruhsat aşamasındaki projenin Kartal’ın yeni merkezi olacağını söyleyen Dumankaya, “Metrekare satış fiyatlarımız 5 bin liradan başlayacak”


Lokum Evler’in 3’üncü etabı Mart’ta satışta


Tuzla Aydınlı’da yükselen Lokum Evler projesinde satışlar sürüyor. Toplam 300 milyon lira yatırımla inşa edilen projede 722 konut bulunuyor. Üçüncü etabının Mart ayında satışa çıkarılması planlanan Lokum Evler’den 240 bin liradan başlayan fiyatlarla daire sahibi olmak mümkün.



Elif Akın-Millet


Geri Dön