19 / 04 / 2024

Kiracılara kira artışı nasıl yapılır?

Kiracılara kira artışı nasıl yapılır?

Mesken kiralamalarında yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemesi gerekiyor. Peki, kiracılara kira artışı nasıl yapılır?



Kiracılara kira artışı nasıl yapılır?

Borçlar Kanunu gereğince; Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.


Ancak kanunda yapılan düzenlemelere göre işyeri kiralamalarında bu uygulama 2020 yılına kadar ertelendi. Mesken kiralamalarında ise, ÜFE kira artış hesaplamalarına devam ediliyor.


Türkiye İstatistik Kurumunun hazırlamış olduğu rehbere göre, kira artış hesaplamalarında üfe oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının kullanılması gerektiği öngörüldü.


Buna göre kiracılara yapılacak zamda on iki aylık ortalamalardan biraz fazla olan bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının kullanılması gerekiyor.


Peki, kira bedeli 1000 TL olan bir kiracılara kira artışı nasıl yapılır?


Ağustos 2014 dönemine ait bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı: 9,88


Kira zammı: 98,8 TL

Zamlı kira bedeli: 1098,8 TL



Kira sözleşmesi kanunu 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön