19 / 04 / 2024

Kiracılı ev satılır mı?

Kiracılı ev satılır mı?

Mesken ve işyeri kiralamalarında mal sahibi ile kiracılar bazı hak ve sorumluluklara sahip oluyor. Peki, Taşınmazın kiraya verilmesi, mal sahibinin satış hakkını kısıtlar mı? Kiracılı ev satılır mı? İşte yanıtı..



Kiracılı ev satılır mı?

Mesken ve işyeri kiralamalarında mal sahibi ile kiracılar bazı hak ve sorumluluklara sahip oluyor. Kiralama süresi boyunca kiracı kira bedelini ödemek ile yükümlü olurken, mal sahibi de taşınmazı kullanımı için kiracıya bırakıyor.


İki taraf da her istediği zaman değil, ancak kanunda belirtilen haklı nedenlerin doğması halinde sözleşmeyi feshedebiliyor.


Taşınmazın kiraya verilmesi, mal sahibinin satış hakkını kısıtlamıyor. Peki, kiracılı ev satılır mı? Kiracılı ev nasıl satılır?


Mal sahibi istediği zaman, kira sözleşme süresi ister dolsun ister dolmasın taşınmazın satışını gerçekleştirebiliyor. Sözleşmenin ne olacağı yeni malikin durumuna göre değişiyor.


Eğer; Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebiliyor.


Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabiliyor.


Kiracılar site yönetimine girebilir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön