24 / 04 / 2024

Kiracım kirasını ödemiyor ne yapmalıyım?

Kiracım kirasını ödemiyor ne yapmalıyım?

Taşınmaz mal kiralamalarında karşılaşılan sorunlar arasında, kiracının kira bedelini zamanında ödememesi veya hiç ödememesi yer alıyor. Siz de "Kiracım kirasını ödemiyor ne yapmalıyım?" diyorsanız işte yanıtı..



Kiracım kirasını ödemiyor ne yapmalıyım?

Taşınmaz mal kiralamalarında karşılaşılan sorunlar arasında, kiracının kira bedelini zamanında ödememesi veya hiç ödememesi yer alıyor.


Hal böyle olunca mal sahibi kira borcunu ödemeyen kiracısından evden çıkmasını isteyebiliyor. Ancak kiracı çıkmama konusunda da diretebiliyor. Peki, siz de böyle bir durumlar karşı karşıya iseniz ve "Kiracım kirasını ödemiyor ne yapmalıyım?" diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Kiracının kira bedelini ödememesi halinde, kiracıya kirayı ödemesi için ihtar gönderilebiliyor. Bu ihtar sonucunda, kiracının kira bedelini tekrar ödememesi halinde ikinci bir ihtarname gönderilebiliyor.


Kanunen bir kira dönemi içinde gönderilen iki haklı ihtarname ile kanunlar gayrimenkul sahibine tahliye hakkı verdiği için, yasal olarak evin tahliyesini istenebiliyor.


Ayrıca kiracının borcunu ödememesi halinde ihtar çekmeden icra takibi de başlatılabiliyor. İcra dairesi yolu ile borçluya ödeme emri gönderiliyor. Bu ödeme emrinden sonra 30 gün içinde borcun tahsili isteniyor. 


Ancak söz konusu süre zarfı içinde borç ödenmezse, yine kanunlara göre ev sahibi evin tahliyesini isteyebiliyor. 30 gün içinde tahsilin gerçekleşmemesi halinde, ev sahibi tekrar icra müdürlüğüne giderek, tahsilin gerçekleşmediğini evin tahliyesini istediğini belirtiyor. 


Eğer kiracının kira bedelini ödeyememe hususunda mücbir bir nedeni yoksa kanunen evin tahliyesi ve paranın tahsili isteniyor.



Kira sözleşmesinde artış oranı belirtilmemişse ne olur?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön