28 / 03 / 2024

Kiracım kirayı ödemiyor ne yapmalıyım?

Kiracım kirayı ödemiyor ne yapmalıyım?

Gayrimenkul kiralamalarında kiracı kira bedelini belirlenen tarihte ödemek ile yükümlü oluyor. Ancak bazı durumlarda kiracılar ödemeleri geciktirebiliyor. Siz de "Kiracım kirayı ödemiyor ne yapmalıyım?" diyorsanız, işte yanıtı...



Kiracım kirayı ödemiyor ne yapmalıyım?

Gayrimenkul kiralamalarında kiracı kira bedelini belirlenen tarihte ödemek ile yükümlü oluyor.


Kanunen kiracı, aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemekle yükümlüdür.


Ayrıca; kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlü oluyor. Bu konuda yerel âdete de bakılıyor.


Ancak bazı durumlarda kiracılar ödemeleri geciktirebiliyor. Kimi zaman ise, kira bedeli hiç ödenmiyor. Siz de "Kiracım kirayı ödemiyor ne yapmalıyım?" diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince, kiracı, kiralananın tesliminden sonra muaccel olan kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmezse, kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshedeceğini bildirebiliyor.


Kiracıya verilecek süre en az on gün, konut ve çatılı işyeri kiralarında ise en az otuz gün olup; Bu süre, kiracıya yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren işlemeye başlıyor.


Kiracı anahtarı teslim etmezse ne olur?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön