26 / 04 / 2024

Kiracının apartmandaki hakları neler?

Kiracının apartmandaki hakları neler?

Apartman yönetimi kat maliklerinin kararları doğrultusunda sağlanıyor. Kiracı olarak oturan kişi gayrimenkul ve apartman üzerinde bazı hakları ve sorumlukları oluyor.Peki, kiracının apartmandaki hakları neler?



Kiracının apartmandaki hakları neler?

Kiracıların apartman yönetiminde çok fazla yükümlülük ya da sorumluluğu bulunmuyor. Bunun dışında herhangi bir karar için karara katılma, söz hakkı kullanma, olumlu ya da olumsuz oy kullanmasına gerek olmuyor. Alınan karar kendini olumsuz etkilese de bu karara uymak zorunda kalıyor. 


Kiracıların apartman yönetiminde söz sahibi olabilmeleri için  kat malikinden vekaletname almaları gerekiyor.  Bu şekilde kiracı söz konusu karar hakkında olumlu ya da olumsuz oy kullanabiliyor. Çünkü bu şekilde diğer kat malikleri ile aynı haklara sahip olmuş oluyor. Bu hususta açıklamalar Borçlar Kanunu'nu  dördüncü bölümünde yer alıyor.


II. Özenle kullanma ve komşulara saygı gösterme borcu

MADDE 316- Kiracı, kiralananı, sözleşmeye uygun olarak özenle kullanmak ve kiralananın bulunduğu taşınmazda oturan kişiler ile komşulara gerekli saygıyı göstermekle yükümlüdür. Kiracının bu yükümlülüğüne aykırı davranması durumunda kiraya veren, konut ve çatılı işyeri kirasında, en  az otuz gün süre vererek, aykırılığın giderilmesi, aksi takdirde sözleşmeyi feshedeceği konusunda yazılı bir ihtarda bulunur. Diğer kira ilişkilerinde ise, kiraya veren, kiracıya önceden bir ihtarda bulunmaksızın, yazılı bir bildirimle sözleşmeyi hemen feshedebilir.Konut ve çatılı işyeri kirasında, kiracının kiralanana kasten ağır bir zarar vermesi, kiracıya verilecek sürenin yararsız olacağının anlaşılması veya kiracının bu yükümlülüğe aykırı davranışının kiraya veren veya aynı taşınmazda oturan kişiler ile komşular bakımından çekilmez olması durumlarında kiraya veren, yazılı bir bildirimle sözleşmeyi hemen feshedebilir.


III. Temizlik ve bakım giderlerini ödeme borcu

MADDE 317- Kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür. Bu konuda yerel âdete de bakılır.


IV. Ayıpları kiraya verene bildirme borcu

MADDE 318- Kiracı, kendisinin gidermekle yükümlü olmadığı ayıpları kiraya verene gecikmeksizin bildirmekle yükümlüdür; aksi takdirde bundan doğan zarardan sorumludur.


Kiracı kontrat yaparken nelere dikkat etmeli?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön