23 / 04 / 2024

Kiracının devir hakkı var mı?

Kiracının devir hakkı var mı?

Devren kiralık olarak da bilinen; kiracının devir hakkı ile ilgili yasal hükümler kanunun 323. maddesinde şu şekilde sıralanıyor. Kanun hükümlerine göre kiracının devir hakkı var mı? İşte yanıtı...



Kiracının devir hakkı var mı?

Kiracılar kiraladıkları gayrimenkul ile olan kira ilişkisini bir başkasına devredebiliyor. Türk Borçlar Kanununa göre, kira ilişkisi kendisine devredilen kişi, kira sözleşmesinde kiracının yerine geçiyor. 


Buna göre "Kiracının devir hakkı var mı?" sorusunun yanıtı, "Kiracının devir hakkı vardır." şeklinde şarkımıza çıkıyor.


Kiracının, kira devir hakkını kullanabilmesi için, gayrimenkul sahibinden yazılı izin alması gerekiyor. 


Devren kiralık olarak da bilinen; kiracının devir hakkı ile ilgili yasal hükümler kanunun 323. maddesinde şu şekilde sıralanıyor:


Borçlar Kanunu kiracının devir hakkı:

Madde 323:

Kiracı, kiraya verenin yazılı rızasını almadıkça, kira ilişkisini başkasına devredemez. Kiraya veren, işyeri kiralarında haklı sebep olmadıkça bu rızayı vermekten kaçınamaz.


Kiraya verenin yazılı rızasıyla kira ilişkisi kendisine devredilen kişi, kira sözleşmesinde kiracının yerine geçer ve devreden kiracı, kiraya verene karşı borçlarından kurtulur.


İşyeri kiralarında devreden kiracı, kira sözleşmesinin bitimine kadar ve en fazla iki yıl süreyle devralanla birlikte müteselsilen sorumlu olur.







Geri Dön