19 / 04 / 2024

Kiracının kira sözleşme süresi dolmadan evden çıkması!

Kiracının kira sözleşme süresi dolmadan evden çıkması!

Kiracının kira sözleşme süresi dolmadan evden çıkması sıkça rastlanan sorunlar arasında yer alıyor. Kira kanunu kiracıya erken çıkma hakkı tanıyor mu? Kira sözleşme süresi dolmadan kiracı evden çıkabilir mi?



Kiracının kira sözleşme süresi dolmadan evden çıkması!

Bir mesken veya işyeri kiralarken, mal sahibi ile kira sözleşmesi imzalanıyor. Bu sözleşmede taraflara, kiraya konu olan taşınmaz mala ve kiralama esaslarına ilişkin bilgiler veriliyor.


Sözleşmede belirtilen şartlar iki tarafı da bağlayıcı nitelikte olup, bu sözleşmeye aykırı davranılması durumunda karşı tarafın dava hakkı doğuyor.


Kiracının kira sözleşme süresi dolmadan evden çıkması sıkça rastlanan sorunlar arasında yer alıyor. Kira sözleşmesinde belirtilen süreden az ya da fazla olarak söz konusu evi kullanmak mümkün olmuyor. 


Ancak kontrat bitiminden 1 ay önce ev sahibi ihtarname göndermediği sürece kontrat kendiliğinden yenileniyor ve süresiz kontrata dönüyor.


Peki, kira sözleşme süresi dolmadan kiracı evden çıkabilir mi?

Kira kanunu gereğince kira sözleşme süresi dolmadan kiracı evden çıkamıyor.  Ancak eğer ev sahibi de kontrat bitiminden önce çıkmak meselesine sıcak bakıyorsa ve kiracının erken çıkmasını kabul ederse, bu durumda kontrat süresinin dolmasını beklenmiyor.


Aksi takdirde ev sahibi kontratın erken bitmesini istemiyorsa ve evin kullanılmasında bir güçlük ve herhangi başka bir engel olmadığı takdirde kiracı kontrat bitmeden evden çıkamıyor.


Kiracı ve ev sahibi hakları kanunu!


Geri Dön