19 / 04 / 2024

Kiracının ödemediği aidattan ev sahibi sorumlu mudur?

Kiracının ödemediği aidattan ev sahibi sorumlu mudur?

Kat malikleri ortak yer ve tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçme ya da avans ödemekten kaçınamıyor. Peki, kiracının ödemediği aidattan ev sahibi sorumlu mudur?



Kiracının ödemediği aidattan ev sahibi sorumlu mudur?

Apartmanda tüm malikler kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak katılmaları gerekiyor. 


Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında; hatılmakla yükümlü oluyor.


Kat Mülkiyeti Kanun esaslarına göre, kat malikleri ortak yer ve tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçme ya da avans ödemekten kaçınamıyor. Peki, kiracının ödemediği aidattan ev sahibi sorumlu mudur?


Ortak gider ve avansı gününde ödemeyenler için aylık yüzde 5 oranında gecikme tazminatı uygulanıyor. Gecikme tazminatı, faiz olmuyor. Geç ödemeden dolayı ortaya çıkan mağduriyetin karşılığı olarak sayılıyor. 


Kiracı veya başka bir şekilde bağımsız bölümü kullanan kişi ile birlikte kat maliki (ev sahibi) de ödenmeyen aidatlardan müteselsilen (zincirleme) sorumlu sayılıyor. 


Bina yönetimi nasıl feshedilir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön