28 / 03 / 2024

Kiracının süresinden önce tahliyesi mümkün mü?

Kiracının süresinden önce tahliyesi mümkün mü?

Konut kiralayan kiracıların karşılaştıkları durumlar arasında erken tahliye de yer alıyor.Peki kiracının süresinden önce tahliyesi mümkün mü?İşte kiracının süresinden önce tahliye edilmesi işlemleri..



Kiracının süresinden önce tahliyesi mümkün mü?

Taşınmaz mal sahipleri kiracılarının bazen erken tahliyesini isteyebiliyor.Erken tahliyenin bazı sebepleri bulunuyor.Kiracı kira parasını ödememişse ve ev sahibi bu konu hakkında bir icra takibinde bulunmuşsa kiracıya ödenmeyen kira tutarının ödenmesi için 30 gün süre veriliyor. Verilen bu süre içerisinde söz konusu miktar ödenmediyse, kiracıdan evin tahliye edilmesi isteniyor. 


Ev sahibi eğer konuta ihtiyaç duyuyorsa; aynı belediye sınırları içerisinde başka oturabileceği bir konutunun olmaması şartı ile kiracının evin tahliyesini isteyebiliyor.Ama bu ihtiyaç durumunun ispat edilmesi şartı aranıyor.


Söz konusu kiradaki konutun el değiştirmesi durumunda, yeni ev sahibinin yine ihtiyacı olması durumunda evin tahliyesini talep edebiliyor. Ancak yeni ev sahibi, 1 ay içerisinde ihtarname çekmezse kontrat yenilenmiş sayılıyor.


Söz konusu gayrimenkul için ciddi bir tadilat yapılacaksa yine evin tahliyesi istenebiliyor. Örneğin deprem yönetmeliğine uygun değilse, yıkılma tehlikesi varsa ya da restorasyon yapılacaksa..


Kiracı bir kira dönemi içinde iki defa haklı ihtar almışsa bu da bir diğer tahliye sebebi oluyor.


Belirtilen durumlar dışında kiracı da evden faydalanamıyorsa, söz konusu ev yaşamaya elverişli değilse bu durumu ev sahibine belirterek; karşılıklı anlaşarak erken tahliyesini isteyebiliyor.


Tahliye taahhütnamesi örneği şu şekildedir:


TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ

TAAHHÜT EDEN(KİRACI)

ADI SOYADI: 

...........................


TC KİMLİK NO: ...........................

MAL SAHİBİ (KİRALAYAN)

ADI SOYADI: ...........................

TCKİMLİK NO: ...........................

TAHLİYE EDİLECEK MECURUN ADRESİ: ..................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................


TAHLİYE TARİHİ

......./........./......



Halen kiracı olarak kullanmakta olduğum yukarıda yazılı adresteki taşınmazı hiçbir ihtar ve ihbara gerek kalmadan kayıtsız ve şartsız olarak 6570 sayılı gayrimenkul  kiraları hakkındaki kanunun 7. maddesi A bendi gereğince yukarıda belirtilen tarihte tahliye edeceğimi boş ve sağlam olarak adı geçen mal sahibinin icrai takibata geçerek yapacağı bilumum masrafları ve tahliyeyi geciktirmemden dolayı uğrayacağı zarar ve ziyanları hiçbir ihtar, ihbar ve hükme gerek kalmadan derhal nakden ve peşinen ödeyeceğimi beyan kabul ve taahhüt ederim.



TAAHHÜT TARİHİ:

......../......../......


TAAHHÜT EDEN: 

..............


İMZASI:

..............




Kiracı tahliye davası avukat ücreti!



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com


Geri Dön