25 / 04 / 2024

Kiracının tahliyesi nasıl olur?

Kiracının tahliyesi nasıl olur?

Kiracı tahliyesi ile ilgili açıklamalara Borçlar Kanunu'nda yer veriliyor. Borçlar Kanuna göre ev sahibinin evin tahliyesini istemesi için geçerli sebeplerinin olması gerekiyor. Peki, kiracının tahliyesi nasıl olur?




Borçlar Kanunu esaslarına göre taraflardan her biri, kira ilişkisinin devamını kendisi için çekilmez hâle getiren önemli sebeplerin varlığı durumunda, sözleşmeyi yasal fesih bildirim süresine uyarak her zaman feshedebiliyor.


Davada durum ve koşulları göz önünde tutularak, olağanüstü fesih bildiriminin parasal sonuçlarını karara bağlanıyor. Kiracı, kiralananın tesliminden sonra iflas ederse kiraya veren, işleyecek kira bedelleri için güvence verilmesini isteyebiliyor.Kiracılık hukukuna göre, ev sahibinin kiracısını evinden çıkarabilmesi için bazı haklı nedenlerin olması gerekiyor.


Kiracının tahliyesi nasıl olur?


Borçlar Kanunu'na göre;kiracı tarafından gayrimenkulün tahliye edileceği yazı ile bildirilmiş olmasına rağmen tahliye edilmezse icra dairesine müracaatla tahliye isteyebileceği, gayrimenkulü yeniden inşa veya imar maksadiyle esaslı bir surette tamir, tevsi veya tadil için ve ameliye esnasında içinde ikamet veya iştigal mümkün olmadığının anlaşıldığı takdirde kira akdinin hitamı gibi durumlarda kiracının tahliyesi istenebiliyor.


Borçlar Kanunu kapsamında yer alan esaslara göre, ev sahibinin kiracısını evinden çıkarabilmesi haklı nedenlerinin olması gerekiyor. Kira sözleşmesinde  açık veya örtülü biçimde bir süre belirlenmişse, kira sözleşmesi bu sürenin sonunda kendiliğinden sona eriyor. 


Süresi belli olmayan  kira sözleşmelerinde taraflardan her biri, daha uzun bir fesih bildirim süresi veya başka bir fesih dönemi kararlaştırılmış olmadıkça, yasal fesih dönemlerine ve fesih bildirim sürelerine uyarak sözleşmeyi feshedebilir. Fesih dönemlerinin hesabında, kira sözleşmesinin başlangıç tarihi esas alınıyor.


Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremiyor. Fakat, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebiliyor.  Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebiliyor. 



Kiracı tahliye tutanağı örneği!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön