19 / 04 / 2024

Kiracısı olan ev satın almak yasal mı?

Kiracısı olan ev satın almak yasal mı?

Ev sahibi, içinde kiracısı varken, bu evin satışını gerçekleştirebiliyor. Evi kiraya vermek, ev sahibinin tasarruf hakkını kısıtlar mı? Kiracısı olan ev satın almak yasal mı?



Kiracısı olan ev satın almak yasal mı?

Ev sahibi, içinde kiracısı varken, bu evin satışını gerçekleştirebiliyor. Evi kiraya vermek, ev sahibinin tasarruf hakkını kısıtlamıyor.


İçinde kiracısı olan evin el değiştirmesi halinde kira sözleşmesinin tarafı da otomatik olarak değişmiş oluyor. Borçlar Kanunu gereğince yeni malik, anca bazı koşullarda satın aldığı evdeki kiracıyı çıkarabiliyor.


Bu koşulları yerine getirmemesi halinde sözleşme 1 seneliğine daha yenilenmiş olarak kabul ediliyor. İhtarname şartlarına uyması ve bu eve ihtiyacı olduğunu kanıtlaması halinde, yeni ev sahibi satın aldığı evdeki kiracıyı tahliye edebiliyor.


Yeni ev sahibinin kiracıyı tahliye edebilmesi için, kiracıya en geç 6 ay sonra evi boşaltması gerektiğini bildiren bir ihtarname çekmesi gerekiyor. Söz konusu hususlar Borçlar Kanununda şu şekilde açıklanıyor:


b. Yeni malikin gereksinimi

MADDE 351- Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.


Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.


Kira zammı en fazla ne kadar olmalı?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön