25 / 04 / 2024

Kiracısı olan evin satılması!

Kiracısı olan evin satılması!

Bir mesken kiraladığınızı ancak, ev sahibinizin evi siz içindeyken bir başkasına sattığını farz edelim. Peki kanunen kiracısı olan evin satılmasında herhangi bir kısıtlama bulunuyor mu? Kiracısı olan ev satılır mı?



Kiracısı olan evin satılması!

Bir mesken kiraladığınızı ancak, ev sahibinizin evi siz içindeyken bir başkasına sattığını farz edelim. Bu durum, ev sahibinin yasal hakkı olup; kanunen kiracısı olan evin satılmasında herhangi bir yasak bulunmuyor.


Ancak kiradaki evin el değiştirmesi halinde bu durumun kiracıya bildirilmesi gerekiyor. Çünkü artık yeni malik sıfatıyla kira sözleşmesinin "kiralayan" tarafı da değişmiş oluyor.


Yeni ev sahibinin satın aldığı evdeki kiracısını çıkarmak istemedi halinde, kiracıya en geç 6 ay sonra evi boşaltması gerektiğini bildiren bir ihtarname çekmesi gerekiyor. 


Aksi halde yeni ev sahibi bu ihtarnameyi çekmezse kira kontratı aynen devam ediyor. Ayrıca, konutu satın alan yeni ev sahibinin bu eve ihtiyacı olduğunu kanıtlaması gerekiyor. Aksi takdirde yeni ev sahibi kiracısından evi tahliye etmesini isteyemiyor.


Yeni malikin aynı belediye sınırları dahilinde başka bir evi varsa, mahkemeye yeni satın aldığı eve acil ihtiyacı olduğunu kabul ettiremiyor.


Yeni ev sahibinin ihtiyacı olması halinde ihtarname çektikten 6 ay sonra kiracı evi boşaltmamışsa, ev sahibi dava açabiliyor.



Kira zammı en fazla ne kadar olmalı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön