19 / 04 / 2024

Kiracısı olan vergi öder mi?

Kiracısı olan vergi öder mi?

Gelir vergisi kanunu gereğince mesken veya işyerini kiraya veren mal sahiplerinin elde ettikleri kazanç vergiye tabi tutuluyor. Peki, her kiracısı olan vergi öder mi? Vergilendirmede sınır nedir?



Kiracısı olan vergi öder mi?

Mesken veya işyerini kiraya veren mal sahiplerinin elde ettikleri kazanç vergiye tabi tutuluyor. Gelir Vergisi Kanunu gereğince bu vergi, kazancın istisna bedelini aşması halinde ödeniyor.


Mesken ve işyeri kiralamaları için farklı tutarlarda belirlenen istisna bedeli her sene yeniden belirleniyor. 2015 yılında ödenecek vergi için belirlenen istisna sınırları şu şekilde;


Meskenlerde; 3.300 TL

İşyerlerinde; 27.000 TL


1 Ocak - 31 Aralık tarihlerinde taşınmaz malını kiraya veren kimselerin evdeki kiracısından 3.300 TL, işyerindeki kiracısından ise 27.000 TL'den fazla gelir elde etmeleri halinde beyanname vermeleri gerekiyor.


Kira gelir vergisi beyannameleri vergi dairesinden verilebildiği gibi, internet üzerinden de önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi ile verilebiliyor.


Beyannamelerin 25 Mart'a kadar verilmesi gerekiyor. Vergi ödemeleri Mart ve Temmuz ayları olmak üzere 2 eşit taksit halinde ödeniyor.


Kira geliri beyannamesi elden verilebilir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön