29 / 03 / 2024

Kiracıya genel gider darbesi!

Kiracıya genel gider <font color=red>darbesi!</font>

Yeni Borçlar Kanunu'ndan kiracıya kötü haber çıktı.



Ev sahipleri 5 yıldan fazla evinde oturanın kirasını rayiç değere göre yeniden belirleyebilecek. Uymayan kiracı 1 ay içinde evi boşaltmak zorunda kalacak.

TÜRKİYE Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu'nda görüşülen Borçlar Kanunu Tasarısı'nın kiracı ve ev sahibi ilişkilerini düzenleyen bölümlerin görüşülmesi tamamlandı. Görüşmeden çıkan sonuç ev sahiplerini sevindirirken kiracıları üzdü. Bundan böyle ev sahipleri 5 yıldan fazla evinde oturan kiracıya TÜFE'ye göre değil, rayice göre kiralama yapabilecek. Eski kiracı olmanın avantajı ortadan kalkmış olacak. Ev sahibinin kiracısını evden 1 ay içinde çıkarması ve tahliye davasıyla evini yine 1 ay içinde boşaltması mümkün olacak.

ZORUNLU GİDER EV SAHİBİNİN

DÜZENLEMEYE göre, mal sahibi, kiralık yeri kararlaştırılan tarihte, sözleşmede amaçlanan kullanıma elverişli bir durumda teslim etmekle yükümlü olacak. Kiralık yerle ilgili zorunlu sigorta, vergi ve benzeri yükümlülükleri mal sahibi karşılayacak. Kiracı, yerin olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlü olacak. Mal sahibi, kira sözleşmesinin feshini gerektirmeyen yenilik ve değişiklikleri yapabilecek.

ELEKTRİĞİ ÖDEMEYENE DAVA

KİRACI kiralayan, mal sahibinden kiralanan yerle ilgili ayıbın uygun bir sürede giderilmesini isteyebilecek. Bu sürede ayıp giderilmezse kiracı, mal sahibi adına gidertebilecek ve alacağını kiradan kesebilecek. Ayıbın verilen sürede giderilmemesi durumunda, kiracı sözleşmeyi feshedebilecek. Kiracı, aksine sözleşme olmadıkça, kirayı, ısıtma, aydınlatma ve su gibi giderleri, ay sonunda ödeyecek. Elektrik ve suyu ödemeyen kiracılara karşı, temerrüt sebebiyle tahliye davası açabilecekler. AJANSLAR

Mangal yapan yandı

KOMŞULARA gerekli saygıyı gösterecek kiracının, bu yükümlülüğüne aykırı davranması durumunda kiraya veren, en az 30 gün süre vererek, durumunu düzeltmesi için ihtarda bulunacak. Ancak kiracının davranışları komşular tarafından çekilmez hale gelirse, ev sahibi yazılı bildirimle sözleşmeyi hemen feshedebilecek. Uyarıya rağmen yüksek sesle müzik dinleyen, gürültü patırtı, balkonda mangal yapan kiracının sözleşmesi iptal edilebilecek. Kiracı, kiralanan yerin olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlü olacak.

Hapis cezası artık yok


GEREKSİNİM ileri sürülerek boşaltılan konut ve iş yerlerinin, 3 yıl süreyle eski kiracıdan başkasına kiralanamayacağına ilişkin mevcut düzenleme, tasarıda da korunuyor. Ancak `yeniden kiralama yasağına' aykırı hareket eden kiraya verenler için öngörülen 6 aydan 1 yıla kadar hapis ve 3 yıllık kira bedeli tutarınca ağır para cezası kaldırılacak. Bunun yerine, son kira yılında ödemiş olduğu 1 yıllık kira bedelinden az olmamak üzere tazminat ödemekle yükümlü olacak.

Star

Geri Dön