26 / 04 / 2024

Kiracıya ne zaman zam yapılır?

Kiracıya ne zaman zam yapılır?

İşyeri ve mesken kiralamalarında taraflar arasında yapılan sözleşmenin yenilenmesi durumunda kiracıya belli oranlarda zam yapılıyor. Peki, kiracıya ne zaman zam yapılır? Kiracıya yapılacak zam nasıl hesaplanır?



Kiracıya ne zaman zam yapılır?

İşyeri ve mesken kiralamalarında taraflar arasında yapılan sözleşme, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak karşımıza çıkıyor.


Kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor. Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli süreli olup; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılıyor.


Uygulamada kira sözleşmeleri genellikle 1 senelik olarak düzenleniyor. Herhangi bir haklı fesih sebebi ve anlaşma olmaması durumunda kira sözleşmeleri bu 1 yıllık sürenin sonunda yenilenmiş oluyor. Peki, kiracıya ne zaman zam yapılır?


Yenilenen kira döneminde kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor. Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.


Kira hesaplamasında kullanılacak enflasyon oranları her ay Türkiye İstatistik kurumu tarafından açıklanıyor. Kiraya bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranında zam yapılabiliyor.



Kiracının tahliye davası nereye açılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön