26 / 04 / 2024

Kiracıyı çıkarma için ne yapmalı?

Kiracıyı çıkarma için ne yapmalı?

Ev veya işyerinizi kiraya verdiğinizi ancak bazı nedenlerden dolayı kiracınızdan tahliyesini istediğinizi düşünelim. Peki, siz "Kiracıyı çıkarma için ne yapmalı?" diye soruyorsanız işte yanıtı..



Kiracıyı çıkarma için ne yapmalı?

Ev veya işyerinizi kiraya verdiğinizi ancak bazı nedenlerden dolayı kiracınızdan tahliyesini istediğinizi düşünelim. Bilindiği üzere Borçlar Kanunu tahliye konusunda kiracı ile mal sahibinin hak ve sorumluluklarını düzenliyor.


Kanunen, kiracı haklı bir neden olmadan taşınmaz maldan tahliye edilemiyor. Peki, siz "Kiracıyı çıkarma için ne yapmalı?" diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Kiracıyı çıkarmak için iki yol bulunuyor. Bunlar bildirim yoluyla tahliye ile dava yoluyla tahliye. Peki kiracı bildirim ile nasıl çıkarılır? Dava ile nasıl çıkarılır?


Bildirim yoluyla kiracı tahliyesi:

Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. 


Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.


Dava yoluyla kiracı tahliyesi:

- Mal sahibi veya ailesinin gereksinimi, 

- Yeniden inşa ve imar

- Yeni malikin gereksinimi

- Tahliye taahhütnamesinin verilmiş olması

- Kira bedelinin ödenmemesi üzerine iki haklı ihtarda bulunulması

- Kiracının aynı ilçe veya belde belediye sınırları içinde oturmaya elverişli bir konutunun olduğunun öğrenilmesi


Kira sözleşmesi olmayan kiracının hakları!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön