25 / 04 / 2024

Kiracıyı nasıl tahliye ederim?

Kiracıyı nasıl tahliye ederim?

Taşınmaz malını kiraya veren mal sahipleri, kiracısını her istediği zaman tahliye edemiyor. Kiracıdan tahliyesinin istenilebilmesi için bazı yasal gerekçelerin doğması gerekiyor. Peki, kiracıyı nasıl tahliye ederim diyorsanız işte yanıtı..



Kiracıyı nasıl tahliye ederim?

Taşınmaz malını kiraya veren mal sahipleri, kiracısını her istediği zaman tahliye edemiyor. Kiracıdan tahliyesinin istenilebilmesi için bazı yasal gerekçelerin doğması gerekiyor.


Kiracı tahliye gerekçeleri, kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Burda yer alan bilgilere göre mesken ve işyeri ihtiyacı, yeni malikin gereksinimi, esaslı tamirat gibi nedenler ile kiracının kira borcunu ödememesi gibi sebeplerden dolayı tahliyesi istenebiliyor. Peki, "Kiracıyı nasıl tahliye ederim?" diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Bu gerekçelerden birinin doğması halinde kiracıya tahliye bildirimi gönderilebildiği gibi, Sulh Hukuk Mahkemesinde de tahliye davası açılabiliyor.


Mesken ihtiyacı

Ev sahibi, eşi veya çocuklarının kiradaki gayrimenkulü mesken olarak kullanmaya ihtiyaçları varsa bu madde geçerli olur. Kira sözleşmesinin bitiminden 1 ay sonra dava açılabilir.


İşyeri ihtiyacı

Ev sahibi, eşi veya çocukları kiradaki gayrimenkulü meslek veya sanat amacıyla işyeri olarak kullanacaksa bu madde uygulanır. Kira kontratının bitimini takiben 1 ay içinde dava açılabilir.


Yeni malikin ihtiyacı

Kiradaki bir gayrimenkulü satın alan veya ona sahip olan kişi burayı kendisi, eşi veya çocukları için ev veya işyeri olarak kullanmak isteyebilir. Bu durumda mala sahip olunan tarihten itibaren 1 ay içinde kiracıya ihtarname çekilir, ihtarname tarihinden 6 ay sonra, 1 aylık süre içinde dava açılmalıdır.


Kiracı konut sigortası yaptırabilir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön