24 / 04 / 2024

Kirada damga vergisi nasıl ödenir?

Kirada damga vergisi nasıl ödenir?

Kira sözleşmesinin noterde imzalanması halinde damga vergisine tabi tutuluyor. Damga vergisi oranı Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği ile tespit ediliyor. Peki, 2015 yılında kirada damga vergisi nasıl ödenir?



Kirada damga vergisi nasıl ödenir?

Kira sözleşmesinin noterde imzalanması halinde damga vergisine tabi tutuluyor. Damga vergisi oranı; 58 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği uyarınca 2015 yılı için binde 1,89 olarak tespit ediliyor. 


Kirada sözleşme süresine göre kira bedeli üzerinden bu oranında harç ödemesinin yapılması gerekiyor. Peki, kirada damga vergisi nasıl ödenir? Kirada damga vergisini kim öder?


Kirada damga vergisi..

Damga vergisine tabi kağıtları imzalayanların damga vergisi açısından müteselsil sorumluluğu bulunuyor. Bu nedenle kağıdı düzenleyen taraflardan birinin vergiyi ödemesi yeterli oluyor.


Kira kontratı sözleşme süresine göre kira bedeli üzerinden nispi damga vergisine tabi tutuluyor. 


Sözleşmeyi düzenleyenlerin sürekli mükellefiyeti olmaması halinde ise sözleşmenin düzenlendiği tarihi izleyen onbeş gün içinde vergi dairesine bir beyanname ile bildirilir ve aynı süre içinde ödenir.


Sözleşmede kaç nüsha olarak düzenlendiğinin belirtilmesi gerekiyor. Aksi halde 2 nüsha olduğu kabul ediliyor.


Ancak kira sözleşmesinde yalnızca kiraya veren ve kiralayan kişilerin imzasını içermesi; depozito tutarı ve kefalet şerhi içermemesi durumunda, kira sözleşmesi damga vergisinden istisna tutuluyor.



Kira sözleşmesi kefilli damga vergisi 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön