18 / 04 / 2024

Kirada damga vergisini kim öder?

Kirada damga vergisini kim öder?

Kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan vergi, damga vergisi oluyor. Noterde imzalanan kira sözleşmeleri için de bu vergi ödeniyor. Peki, kirada damga vergisini kim öder?



Kirada damga vergisini kim öder?

Kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan vergi, damga vergisi oluyor. Damga vergisi nispi şekilde  ve maktu şekilde olmak üzere 2 şekilde ödeniyor.


Damga vergisi ödenen kağıtlar arasında kira sözleşmesi de yer alıyor. Kira sözleşmesinin noterde imzalanması halinde bu vergi ödeniyor.


Kira sözleşmesinin noterde imzalanması halinde damga vergisine tabi tutuluyor. Kira kontratı sözleşme süresine göre kira bedeli üzerinden nispi damga vergisine tabi tutuluyor. 


Kirada damga vergisi binde 1,89 oranı ile hesaplanıyor. Peki, kirada damga vergisini kim öder?


Kirada damga vergisini kim öder?

Damga vergisine tabi kağıtları imzalayanların damga vergisi açısından müteselsil sorumluluğu bulunuyor. Bu nedenle kağıdı düzenleyen taraflardan birinin vergiyi ödemesi yeterli oluyor.


Sözleşmeyi düzenleyenlerin sürekli mükellefiyeti olmaması halinde ise sözleşmenin düzenlendiği tarihi izleyen onbeş gün içinde vergi dairesine bir beyanname ile bildirilir ve aynı süre içinde ödeniyor.



Kira sözleşmesi kefilli damga vergisi 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön