19 / 04 / 2024

Kirada oturup evini kiraya verenler kira vergisi öder mi?

Kirada oturup evini kiraya verenler kira vergisi öder mi?

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak; belli koşullarda gelir vergisine tabi tutuluyor. Peki, kirada oturup evini kiraya verenler kira vergisi öder mi?



Kirada oturup evini kiraya verenler kira vergisi öder mi?

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade edilmektedir ve belli koşullarda gelir vergisine tabi tutuluyor.


Konut kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen istisna tutarının (2014 yılı için istisna tutarı 3.300 TL) altında kira geliri elde etmeleri halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına ve beyanname vermesine gerek bulunmamaktadır.


Örnek: Bay (B), 2014 yılında meskenini aylık 250 TL’den kiraya vermiş ve yıllık 3.000 TL kira geliri elde etmiştir. Bu durumda elde edilen hasılat mesken istisna tutarı olan 3.300 TL’nin altında olduğundan beyan edilmeyecektir.


İstisna tutarının üzerinde konut kira geliri elde edilmesi halinde ise yıllık beyanname ile beyan edilen kira gelirinden istisna tutarının düşülmesi gerekmektedir.


Mesken istisnası uygulaması sadece konut olarak kiraya verilen gayrimenkullerden elde edilen gelirler için söz konusudur. 2014 yılında 3.300 TL’nin altında mesken kira geliri olanlar yıllık beyanname vermeyecektir. 


İstisna bedelinin üstünde kira geliri elde eden kimseler 25 Mart'a kadar beyanname verebiliyor. Beyanname verirken gerçek veya götürü gider yöntemi seçilebiliyor.


Peki kira gelir vergisi mükelleflerinden kirada oturup evini kiraya verenler kira vergisi öder mi?


Kendisi de kirada oturup kira geliri olanların, 2014 yılı içerisinde 3.300 TL'den fazla mesken kira geliri elde etmesi halinde beyanname veriyor. Yıl içerisinde mesken için ödenen kira tutarının toplamı beyannameden düşürülebiliyor.



Kiracı vergi beyannamesi 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön