20 / 04 / 2024

Kirada takastan feragat yasağı nedir?

Kirada takastan feragat yasağı nedir?

Kiraya verilen taşınmaz mal üzerinde, mal sahibi kira sözleşmesinin feshini gerektirmeyen ve kiracıdan katlanması beklenebilecek olan yenilik ve değişiklikler yapabiliyor. Peki, kirada takastan feragat yasağı nedir?



Kirada takastan feragat yasağı nedir?

Kiraya verilen taşınmaz mal üzerinde, mal sahibi kira sözleşmesinin feshini gerektirmeyen ve kiracıdan katlanması beklenebilecek olan yenilik ve değişiklikler yapabiliyor.


Bu yenilik ve değişikliklerin yapılması sırasında kiraya veren, kiracının menfaatlerini gözetmekle yükümlüdür. Kanunen kiracının, kira bedelinin indirilmesine ve zararının giderilmesine ilişkin hakları saklı oluyor.


Borçlar Kanunu gereğince aynı zamanda kiracı da kiraladığı taşınmazda yenilik ve değişiklikler yapabiliyor. Ancak, kiracının bunları yapabilmesi için mal sahibinden yazılı onay alması gerekiyor.


Yenilik ve değişikliklere rıza gösteren kiraya veren, yazılı olarak kararlaştırılmış olmadıkça, kiralananın eski durumuyla geri verilmesini isteyemiyor.


Kiracı, aksine yazılı bir anlaşma yoksa, kiraya verenin rızasıyla yaptığı yenilik ve değişiklikler sebebiyle kiralananda ortaya çıkan değer artışının karşılığını isteyemiyor. Peki, kirada takastan feragat yasağı nedir?


Kanun hükümlerine göre kiralamada taraflar karşılıklı olarak kira sözleşmesinden doğan alacaklarını takas etme hakkından önceden feragat edemiyır. Bu durum kanunda 326. maddede şu şekilde açıklanıyor:


V. Takastan feragat yasağı

MADDE 326- Kiracı ve kiraya veren, kira sözleşmesinden doğan alacaklarını takas etme hakkından önceden feragat edemezler.



Kira ilişkisinin devri mümkün müdür?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön