19 / 04 / 2024

Kirada yeni dönem! Depozitoya sınır geldi!

Kirada yeni dönem! Depozitoya sınır geldi!

Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen Kira Hukuku Sempozyumu'nda yeni yasayla gelen ama pek bilinmeyen düzenlemelere dikkat çekildi. Konuşulan konulardan biri de yeni kira düzenlemesiydi...




Sempozyumda kira artış kriterleri, sözleşmenin feshi, kira ilişkisinin devri, kiralanın el değiştirmesi, tahliye gibi konular 4 oturumda ele alındı. Kira hukuku alanında kitap yazan ve çalışmaları bulunan 7 üniversiteden 10 öğretim üyesi, hem kiracıları, hem kiraya verenleri, hem de hukukçuları aydınlattı.


Depozito 3 aylık kirayı geçmeyecek


Yeni düzenlemeye göre; depozito 3 aylık kirayı geçmeyecek ve kiraya verene ödenmeyip kiracı adına bankaya yatırılacak. Dövizle ödenen kira 5 yılda bir yeniden belirlenebilecek. Kiracının ödemediği aidattan kiraya veren de sorumlu olacak. Yeni kanunun kiracı lehine emredici hükümler içerdiğini, işyerleri kira artış kriterlerine ilişkin düzenlemelerin ise 2020 yılına ertelendiğini dile getiren konuşmacılar, “Yabancı para olarak ödenen kira bedelinin 5 yıl geçmedikçe yeniden belirlenemeyeceği de hükme bağlandı” dedi.


Hürriyet




Geri Dön