23 / 04 / 2024

Kirada yıllık artış oranı Eylül 2015!

Kirada yıllık artış oranı Eylül 2015!

Kira süresinin yenilenmesi halinde, yeni kira dönemi için kira bedeline belli oranlarda zam yapılabiliyor. Yapılacak bu zam, mal sahibinin istediği oranda değil, kanunda belirtilen oranlarda uygulanıyor. İşte kirada yıllık artış oranı Eylül 2015..



Kirada yıllık artış oranı Eylül 2015!

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor.


Kira süresinin yenilenmesi halinde, yeni kira dönemi için kira bedeline belli oranlarda zam yapılabiliyor. Yapılacak bu zam, mal sahibinin istediği oranda değil, kanunda belirtilen oranlarda uygulanıyor.


Kirada yıllık artış oranı meskenlerde ÜFE oranları ile sınırlandırılıyor. ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kira yıllık artış hesaplamalarında kullanılıyor.


Ancak bu kural 2020 yılına kadar yalnız meskenler için uygulanıyor. Bu süre içerisinde işyerlerindeki kiracıya ÜFE oranlarına göre değil, sözleşmede belirtilen esaslara göre hesaplanıyor.


Mesken yıllık kira artış oranları:

Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,98 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,98 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,19 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,21 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,14 artış gösterdi.


İşyeri yıllık kira artış oranları (Sözleşmede TÜFE yazıyorsa)

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık %0,40 arttı. TÜFE’de (2003=100) 2015 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,40, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,27, bir önceki yılın aynı ayına göre %7,14 ve on iki aylık ortalamalara göre %7,88 artış gerçekleşti.



Enflasyon oranları Ağustos 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön