16 / 04 / 2024

Kirada yıllık artış oranı nasıl hesaplanır?

Kirada yıllık artış oranı nasıl hesaplanır?

Mesken ve işyeri kiralamaları için taraflar arasında 1 yıllık kira sözleşmesi imzalanıyor. Sözleşmenin yenilenmesi durumunda kiracıya belli oranlarda zam yapılıyor. Peki, kirada yıllık artış oranı nasıl hesaplanır?



Kirada yıllık artış oranı nasıl hesaplanır?

Mesken ve işyeri kiralamaları için taraflar arasında 1 yıllık kira sözleşmesi imzalanıyor. Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.


Kira sözleşme süresinin dolması halinde, tarafların sözleşmeyi feshetmemesi durumunda sözleşme yenilenmiş oluyor. Sözleşmenin yenilenmesi halinde ise taşınmaz sahibi kiracısına zam yapabiliyor.


Peki, kirada yıllık artış oranı nasıl hesaplanır? Kira bedeline zam hangi oranlarda yapılır?


Meskenlerde kiracıya dönemin ÜFE oranlarında zam yapılıyor. Borçlar Kanununun 344. maddesine göre, zam bu oranlardan yüksek bir oranda yapılamıyor.


Ancak işyerleri için bu uygulama 2020 yılına kadar erteleniyor. Bu süreçte işyerleri için sözleşme serbestisi uygulanıyor. İşyeri sahipleri sözleşmede belirttikleri oranlarda kiracısına zam yapabiliyor.


Örnek hesaplama:

Ekim 2014 dönemine ait veriler, 3 Kasım 2014 tarihinde açıklandı. Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,92 arttı


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %0,92, bir önceki yılın Aralık ayına göre %8,22, bir önceki yılın aynı ayına göre %10,10 ve on iki aylık ortalamalara göre %10,11 artış gösterdi.


Buna göre Ekim ayında sözleşmesi yenilenen meskenlerde en fazla yüzde 10,10 oranında zam yapılabilecek.


Kirada hapis hakkı!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön