25 / 04 / 2024

Kiradaki evin gelir vergisi nasıl ödenecek?

Kiradaki evin gelir vergisi nasıl ödenecek?

Kira gelir vergisi, kiraya verilen evden elde edilen gelir için ödeniyor. Yeni Gelir Vergisi Kanun Tasarısı ile beyanname sürecinde seçilen gider yöntemine kısıtlama getirildi. Peki, kiradaki evin gelir vergisi nasıl ödenecek?



Kiradaki evin gelir vergisi nasıl ödenecek?

Kira gelir vergisi, kiraya verilen evden bir sene boyunca elde edilen gelir için ödeniyor. Bu vergi gelirin elde edildiği seneyi takip eden yılda ödeniyor.


Kira gelir vergisi için her sene istisna sınırı belirleniyor. Bu sınırın üstündeki gelirler için gerçek gider yöntemi ya da götürü gider yöntemi seçilerek beyanname veriliyor.


Ancak Yeni Gelir Vergisi Kanun Tasarısı ile beyanname sürecinde seçilen gider yöntemine kısıtlama getirildi. Tasarının yasalaşması ile birlikte işyeri kira gelirleri için belgesiz götürü gider indirimi kalkıyor.


Konut kirasında ise kısıtlama yapılıyor. Buna göre, konutta 30 bin lira ile 69 bin lira arası kira geliri olanlar, ancak ‘yüzde 15 götürü gideri’ beyannamelerine yazabiliyor. Ancak 69 bin TL üzeri olanlar ise beyannamelerinde artık götürü gideri tercih edemiyor.


Kanun ile yapılan değişiklikler arasında "kaynana vergisi" de yer alıyor. Gelir Vergisi Kanunu Taslağının yasalaşmasıyla, kayınvalide ve kayınpedere verilen ev için kira alınmadığı hallerde kira gelir vergisi ödenmeyecek.


5 soruda Yeni Gelir Vergisi Kanunu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön